0252 - 419151 Engels
Werkplaats equipment
mét sterke aftersales
Home>Nieuws & dossiers>Afstellen koplampen

Afstellen koplampen

Koplamp

Koplamptesters en vlakke vloer

De RDW en het ministerie van IenW signaleerden dat het aantal klachten over verblindende autoverlichting aan het groeien is. Aan onze sectie is gevraagd om mee te helpen aan een oplossing.
Zij hebben deze vraag meegenomen naar de EGEA-ledenvergadering en inmiddels is een EGEA-werkgroep aan de slag met het ontwikkelen van een juiste kalibratie-/testmethode voor met name de nieuwste generatie verlichting.

De RDW heeft onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat het conventionele lichtbeeld (2 rechte lijnen) aan verandering onderhevig is; moderne verlichting wordt steeds intenser. De RDW heeft bekeken welke maatregelen de klachten kunnen verminderen. Dit is aanleiding om nieuwe regels te stellen voor koplamptesters en het lichtbeeld. Het correct afstellen van koplampen kan op korte termijn al winst opleveren.

Voorgestelde veranderingen zijn:
  • De begrippen horizontale lijn en knikpunt vervallen. In plaats daarvan is een omschrijving gemaakt van grensgebieden waar het lichtbeeld zich moet bevinden.
  • Nauwkeurigere schaalverdeling van de koplamptester.
  • Het projectievlak van een analoge koplamptester moet verstelbaar zijn.
  • Een vaste herkenbare plaats voor de controle van koplampen in de werkplaats.
  • Nadere eisen aan de vloer van de meetlocatie.
Ingangsdatum is 1 januari 2021, maar nu al een concreet verzoek van de RDW aan u: bekijkt u alvast eens wat er in de praktijk staat en of dit voldoet. Let wel: het is nog geen verplichting. RDW gaat via het eigen blad “APK Keurmeester’’ met artikelen over dit onderwerp communiceren.
 

APK afstellen koplampen

APK afstellen koplampen

Voor het afstelling LED- en Xenondimlichten is er een tijdelijke toelichting in de online APK regelgeving opgenomen.
01 augustus 2019 Lees verder

Andere dossiers

APK fijnstofmeting

De APK-fijnstofmeting: wees voorbereid!

Ontwerp: Inzpire Design & Communicatie|Ontwikkeling: Exitus ICT